10 punkt for å hjelpe deg å velge riktige dekk

Fotolia_35802550_S_-_Our_advices_-_10_key_steps_to_choose_the_best_winter_tires1535641705.png

Når dekkene dine slites såmå de til slutt byttes ut. Men som mange andre bilister, vet du ikke hvilke du skal velge og spør deg selv: «hvilke dekk passer best til min bil?»
Det første du må vite er at du ikke bør høre på familie og venners råd.  Hver bil er forskjellig og trenger dekk som passer til dine kjørevaner. For å hjelpe deg å gjøre det beste valget, har vi under notert 10 råd om hvordan du bør velge vinterdekkene som passer best til din bil. 

 

1 – Vit størrelsen på dekkene dine

Det virker banalt men det er det første spørsmålet de vil stille deg på ditt bilverksted. Hvis du ikke er sikker er det bare å ta en kikk på dekkenes skuldre. For eksempel, hvis den innskrevne koden er 205/60R16, betyr det:

 • 205: dette nummeret tilsvarer bredden på rullebåndet, det vil si den delen av dekket som er i kontakt med veien
 • 60: dette nummeret viser forholdet (i prosent ) mellom øverste del av dekket (skulderhøyden) og bredden på rullebåndet (seksjonsbredden)
 • 16: dette nummeret oppgir dekkenes indre diameter, i tommer.

 

2 – På hvilken type vei kjører du vanligvis?

Kjører du vanligvis i byen? På landeveier? Eller på motorveier? Hvis du kjører mye må du ikke nøle med å kjøpe dekk av høy kvalitet, særlig hvis du kjører i en liten bil for den kan lett skli i dårlig vær. 
Hvis du bare kjører i byen, kan du nøye deg med en billigere bil i vanlig kvalitet!

 

3 – Ta deg tid til å sjekke dekkene dine

Ta deg tid til å dra innom bilverkstedet. Så du selv kan sammenligne kvaliteten til dekkene dine og særlig rillenes fleksibilitet og sidefasthet. Husk at store riller gir bedre grep på vinterføre og gjør det lettere å flytte snøen når du kjører. 

 

4 – Still de rette spørsmålene!

En god selger vil stille deg mange spørsmål for å kunne tilby deg de rette dekkene. Særlig om hvordan du bruker bilen til daglig, men også hvor mange kilometer du kjører i året, hvor du bor og selvfølgelig også hvilket budsjett du har!

 

5 – Om vinteren: Velg mellom snødekk og isdekk

Vanligvis blir isdekkene regnet for å være av bedre kvalitet enn snødekkene, fordi de har et godt grep både på is og snø mens snødekkene ikke har et godt grep på is. 
Hvis du ofte kjører på motorveien og tørre veier, anbefales isdekkene. Men hvis du kjører mest i byen er snødekkene best egnet fordi de er laget for å lett kunne kvitte seg med snøhauger. 

 

6 – Informer deg om styre- og bremseevnen

Det er de viktigste årsakene til at du bør utstyre deg med vinterdekk. Når temperaturen er under 7 grader, mister sommerdekkene og helårsdekkene for mye av styre-og bremseevnen og de vil ikke gi like stor sikkerhet som vinterdekkene. 

 

7 – Sammenlign EU- etikettene

Hvis du drar til en bilbutikk kan du sammenligne EU etikettene til EU-dekkene. Denne merkelappen er et kvalitetstempel  som man finner i alle EU-land siden 2012. Den gir informasjon om tre faktorer: 

 • Energiforbruket: det vil si bilens energiforbruk mens en kjører, denne energien kalles kjøremotstand. Til svakere kjøremotstand, til mer drivstoff sparer du og til mer reduserer du dine CO2-utslipp. 
 • Ytelse på våt vei: denne indikatoren gir deg informasjon om dekkenes veigrep på våte veier. Dekk med et særdeles godt veigrep har kortere bremsedistanse. Disse to indikatorene varierer mellom karakter A (høyest ytelse) og G (lavest ytelse). 
 • Lydnivå: dette tilsvarer dekkets utvendige bråk, denne informasjonen blir målt i desibel.

 

8 – Be om å få flere tilbud

Be om at man viser deg flere enn et produkt. Så du kan velge mellom flere vinterdekk for det er dumt å begrense seg til bare en valgmulighet eller å bare se på tilbudene selgeren forslår. 

 

9 – Ikke bland dekkene dine

Det anbefales ikke å velge flere forskjellige merker dekk til bilen din. Det kan gå utover kjøreevnen og føre til fortidlig slitasje av rullebåndet og enkelte andre deler. 

 

10 – Respekter budsjettet ditt!

Dette er veldig viktig når du velger dekk. Ta deg tid til å sammenligne pris og kvalitet for å kjøpe de dekkene som passer best til din bil og kjørevanene dine. 

 

Når du velger vinterdekk, ta deg tid til å stille de rette spørsmålene for å få den nødvendige informasjonen for å ta den rette avgjørelsen. For nærmere informasjon, gjør en avtale med en av våre eksperter eller besøk ditt nærmeste Point S verksted !

 

No stress with PointS
 • icon-chrono1509973987.png
  LØFTE 1

  Vi garanterer at vi alltid skal gi deg best mulig informasjon og råd om dekk og felger- vi er uavhengige av alle produsenter og vil derfor alltid være objektive!

 • icon-quality1509973987.png
  LØFTE 2

  Hos oss i Point S er servicen god hos alle våre verksteder, slik at vi alltid gir deg en optimal opplevelse!

 • icon-tire1509973988.png
  LØFTE 3

  Hos oss vil du alltid få riktige dekk, felger og tilhørende tjenester til konkurransedyktige priser!

Laster inn ... Vent litt
Point S bruker informasjonskapsler (cookies) for å gjøre internettsidens innhold mer personlig og forbedre din opplevelse som bruker. Ved å fortsette å surfe, aksepterer du bruken av informasjonskapslene. Klikk her for å få vite mer. Fortsett