11 ting du bør sjekke før du drar på bilferie!

Ferieperioden er synonymt med lange bilturer. Uansett hvor du skal, bør du sjekke bilens tilstand før du drar. Under gir vi deg noen viktige råd om hvordan du kan begynne din reise og kjøre sikkert og trygt. Kjører du EL-bil så er det selvfølgelig noen av punktene du kan hoppe over!

Rich text

1 – SJEKK OG RENGJØR VINDUSVISKERNE DINE

De er viktige i tilfelle det skulle komme store regnbyger eller bare for å fjerne skitten på frontrutene. Enkelte tegn viser deg at du bør skifte vindusviskere: hvis du ser at de glir dårlig eller lager en gnisselyd eller gjør uvante bevegelser… Noen ganger er det nok å tørke med en fille. Å ta godt vare på dem kan spare deg for tid og utgifter!

 

2 – SJEKK LYKTENE DINE

Lyktene påbilen, både foran og bak, må sjekkes før du reiser på ferie. De gjør at du kan se og bli sett for å kjøre i full sikkerhet. Be et familiemedlem eller en nabo om å hjelpe deg.

 

3 – SJEKK FRONTRUTEN DIN

Hvis du ser riper og tror at det er alvorlig, spør oss neste gang du stikker innom. Steinsprut kan ofte repareres før hele ruta sprekker!

 

4 – SJEKK LUFTTRYKKET I DEKKENE DINE OG DEKKENES TILSTAND

Det er viktig å huske 3 ting når du sjekker dekkene dine:

  • Du må sjekke dekkenes lufttrykk minst hver gang du drar på langtur. Det er lurt å sjekke dem mens de er kalde slik at varmen ikke innvirker på avlesningen. Med et godt lufttrykk sparer du drivstoff og minsker dekkenes slitasje. 
  • Mønsterdybden MÅ være større enn 1,6 millimeter om sommeren og 3 millimeter om vinteren. Hvis den er mindre en dette, er ikke dekkene dine pålitelige og risikoen for ulykker øker- og vi ANBEFALER deg å bytte dekkene hvis du har under 3 millimeter om sommeren og 5 millimeter om vinteren. 
  • Sjekk dekkene for evt. skjevslitasje.

 

Det anbefales å kontrollere dekkene hver gang du har kjørt 5000 kilometer, lufttrykket kan du gjerne sjekke en gang i måneden. 5 – SJEKK BILENS VARMEAPPARAT 

Om sommeren hvis motoren koker, kan det hende det er et problem med varmeapparatet eller en lekkasje. Når du stanser bilen,  hvis du ser en grønn, oransj, eller gul veske som lekker fra bilen, betyr det at den har en kjølevæske lekkasje. Du må løse dette problemet før du drar på langtur. 

 

6 – SJEKK BILENS VÆSKENIVÅ

Oljen, kjølemidlet (til klimaanlegget) og spylevæsken må sjekkes. Mangel på olje kan skade motoren og mangel på kjølemiddel kan ødelegge klimaannlegget. Disse reparasjonene er svært dyre, det er derfor vi råder deg til å kontrollere dem regelmessig for å unngå unødvendige utgifter.            

 

7 – SJEKK VIFTEREIMEN

Å skifte viftereim er ikke dyrt men å stå på fjellet med ødelagt reim skaper store problemer!

 

8 – SJEKK EKSOSANLEGGET, SE ETTER EVT. RUST

Hvis du hører dunkelyder når du kjører over hull i asfalten, kan det hende at eksospotten din har løsnet. Når du kikker under bilen din, vær også oppmerksom på rust. Hvis rusten har vært der lenge, kan den skade enkelte deler av kjøretøyet ditt. Hvis du ikke er sikker på hva du ser, få bilen kontrollert på et bilverksted. 

 

9 – SJEKK BREMSENE DINE

De er essensielle for din og andre sjåførers sikkerhet. Hvis du føler at bremselengden er lengre enn vanlig når du bremser, særlig når det regner, må du straks kontrollere bilen din. Vanligvis bør du sjekke bremsene hver 6. måned. 

 

10 – SJEKK BATTERIET OG SE ETTER TEGN PÅ KORROSJON

 Du kan sjekke det med et multimeter. Batteriets spenning bør være på 12,5V for en ladning på 100% og 14,5V når motoren er på. En spenning på 12V er lik en ladning på 25%, noe som betyr at du bør skifte batteri. Flere tegn viser at du bør skifte batteri: 

  • Bilen din har vanskelig for å starte eller starter veldig langsomt
  • En lukt av råttent egg (svovel) som kommer fra en lekkasje 
  • Det elekriske utstyret fungerer ikke som det skal

 

Hvis du ikke er sikker, be om hjelp fra vår mekaniker. Det anbefales å sjekke batteriene en gang hver 3 måned. 

 

11 – SJEKK FØRSTEHJELPSUTSTYRET DITT

Førstehjelpsutstyret ditt og alt annet utstyr bør være tilstede og i god stand. Sjekk samtidig at alle bildokumentene dine er i orden. 

 

Hvis du har sjekket alt, kan du trygt dra på ferie! Nyt ferien din!

              

For nærmere informasjon, gjør en avtale med en av våre eksperter eller besøk ditt nærmeste Fagdekk/ Point S verksted !