10 punkter for å hjelpe deg å velge riktige dekk

Når dekkene dine slites så må de til slutt byttes ut. Men som mange andre bilister, vet du ikke hvilke du skal velge og spør deg selv: «hvilke dekk passer best til min bil?»

Det første du må vite er at du ikke bør høre på familie og venners råd.  Hver bil er forskjellig og trenger dekk som passer til dine kjørevaner. For å hjelpe deg å gjøre det beste valget, har vi under notert 10 råd om hvordan du bør velge dekkene som passer best til din bil. 

Rich text

1 – VIT STØRRELSEN PÅ DEKKENE DINE

Det virker banalt men det er det første spørsmålet de vil stille deg på ditt dekkverksted. Hvis du ikke er sikker er det bare å ta en kikk på dekkenes sidevegg. For eksempel, hvis den innskrevne koden er 205/60R16, betyr det:

  • 205: dette nummeret tilsvarer bredden på slitebanen, det vil si den delen av dekket som er i kontakt med veien
  • 60: dette nummeret viser forholdet (i prosent ) mellom øverste del av dekket (skulderhøyden) og bredden på slitebanen (seksjonsbredden)
  • 16: dette nummeret oppgir dekkenes indre diameter, i tommer.

 

2 – PÅ HVILKEN TYPE VEI KJØRER DU VANLIGVIS?

Kjører du vanligvis i byen? På landeveier? Eller på motorveier? Hvis du kjører mye må du ikke nøle med å kjøpe dekk av høy kvalitet, særlig hvis du kjører i en liten bil for den kan lett miste veigrepet på vanskelig føre. 

 

3 – TA DEG TID TIL Å SJEKKE DEKKENE DINE

Ta deg tid til å dra innom dekkverkstedet. Så du selv kan sammenligne kvaliteten til dekkene dine og særlig dekkenes fleksibilitet og sidefasthet. Husk at grovere mønster gir bedre grep på vinterføre og gjør det lettere å få grep mot snøen når du kjører. 

 

4 – STILL DE RETTE SPØRSMÅLENE!

En god selger vil stille deg mange spørsmål for å kunne tilby deg de rette dekkene. Særlig om hvordan du bruker bilen til daglig, men også hvor mange kilometer du kjører i året, hvor du bor og selvfølgelig også hvilket budsjett du har!

 

5 – OM VINTEREN: VELG MELLOM PIGG OG PIGGFRITT

For de piggfrie dekkene er det en ekstremt viktig regel: I Norge benytter vi nesten uten unntak nordiske vinterdekk da disse her bedre grep på is enn de europeiske vinterdekkene har. Det som selges som "helårsdekk" skal du styre langt unna for vinterbruk i vårt nordiske klima. Litt flåsete sagt så omtaler dekkbransjen helårsdekkene som "dårlig hele året".Om du foretrekker piggdekk eller piggfritt er opp til deg. Bor du i bynære strøk og kjører lite på isbelagte veier så er piggfritt helt utmerket, kjører du mye på isdekket vei eller bor mer grisgrendt til så er det ofte piggdekk som velges. Snakk gjerne med fagfolkene på dekkverkstedet, de kan gi deg råd! 

 

6 – INFORMER DEG OM STYRE- OG BREMSEEVNEN

Det er de viktigste årsakene til at du bør utstyre deg med vinterdekk. Når temperaturen er under 7 grader, mister sommerdekkene og de såkalte "helårsdekkene" for mye av styre-og bremseevnen og de vil ikke gi like stor sikkerhet som vinterdekkene. 

 

7 – SAMMENLIGN EU- ETIKETTENE

Hvis du drar til en bilbutikk kan du sammenligne EU etikettene til EU-dekkene. Denne merkelappen er et kvalitetstempel  som man finner i alle EU-land siden 2012. Den gir informasjon om tre faktorer: 

  • Energiforbruket: det vil si bilens energiforbruk mens en kjører, denne energien kalles kjøremotstand. Jo lavere rullemotstand, til mer drivstoff sparer du og til mer reduserer du dine CO2-utslipp. 
  • Ytelse på våt vei: denne indikatoren gir deg informasjon om dekkenes veigrep på våte veier. Dekk med et særdeles godt veigrep har kortere bremsedistanse. Disse to indikatorene varierer mellom karakter A (høyest ytelse) og G (lavest ytelse). 
  • Lydnivå: dette tilsvarer dekkets utvendige støynivå, denne informasjonen blir målt i desibel.

 

8 – BE OM Å FÅ FLERE TILBUD

Be om at man viser deg flere enn et produkt. Så du kan velge mellom flere dekkmerker og typer for det er ikke alltid det lureste å begrense seg til bare en valgmulighet.

 

9 – IKKE BLAND DEKKENE DINE

Det anbefales ikke å velge flere forskjellige merker dekk til bilen din. Det kan gå utover kjøreevnen og føre til for tidlig slitasje av dekkene dine. Dekk på samme aksel SKAL være like.

 

10 – RESPEKTER BUDSJETTET DITT!

Dette er veldig viktig når du velger dekk. Ta deg tid til å sammenligne pris og kvalitet for å kjøpe de dekkene som passer best til din bil og kjøremønsteret ditt. 

 

Når du skal velge nye dekk til din bil, ta deg tid til å stille de rette spørsmålene for å få den nødvendige informasjonen for å ta den rette avgjørelsen. For nærmere informasjon, gjør en avtale med en av våre eksperter eller besøk ditt nærmeste Point S verksted !