Geometri og hjulinnstilling bil

Geometri og hjulinnstilling er en billig tjeneste som du sparer mange penger på. For dine nye dekk kan bli svært raskt slitt på grunn av en dårlig hjulinnstilling.
Geometrien og hjulinnstillingen til dine dekk hører med til bil-vedlikeholdet. Det er derfor våre spesialister foreslår å kontrollere dem regelmessig  for å spare deg for veirisikoer. Er du ikke sikker på at det er nødvendig?
Oppdag hvordan man kjenner igjen en dårlig dekk-geometri og hvorfor en optimal hjulinnstilling er nøkkelen til din veisikkerhet og ditt budsjett!

Rich text

Hva er dekk-og bilgeometri?

Geometrijusteringen gjør at man kan stille inn hjulene parallelt overfor hverandre i veiretningens akse. Denne justeringen har som mål å hindre for stor gnissing eller foråndsslitasje av dekkene eller fjæringen.
Dekkgeometri er justeringen av tre vinkler: cambervinkel, toe eller sporvinkel og castervinkel.

 • Justering av cambervinkel: sett forfra fra kjøretøyet, justerer mekanikeren kjøretøyets vinkel innover eller mot yttersiden av dekket.
 • Justering av toe: sett ovenifra, viser vinkelen dekkenes nøyaktige retning i forhold til kjøretøyets akse.
 • Justering av castervinkel: sett fra siden, viser vinkelen fremover- eller bakoverhellingen til en ligne trukket opp gjennom de øvre og de nedre roteringspunktene.

 

Ekspertisen Point S i hjulinnstilling for motorsykler, lastebiler og landbruksbiler

Alle våre team tilbyr alle de nødvendige dekktjenestene og blir regelmessig innført i de nye teknologiene og utstyrt med det beste utstyret. De er i stand til å utføre hjulinnstilling og geometrijustering på alle typer biler: fra personbiler til lastebiler eller jordbruksbiler.

 

Fordelene med geometrijustering av dekkene

En god geometrijustering av dekkene fører med seg mange fordeler i form av komfort, pengesparing og trygghet: 

 • Det vil redusere bilens vedlikeholdsbudsjett. Fordi med en god justering vil dekkene dine få bedre kjøremotstand. 
 • Det vil redusere bensinforbruket. For når dine fire hjul er riktig innstilt blir gnissingen mot veien redusert og bilen trenger mindre drivstoff for å kjøre samme distanse. 
 • Fordi dekkskiftet kan koste deg dyrt, husk at riktig innstilte hjul forlenger dekkenes levetid. 
 • En god  geometrijustering beskytter enkelte mekaniske deler på bilen din. Fordi de delene av bilen din som slites unormalt mye kan våre dårlig justert. 
 • 4 parallelle hjul bedrer styringen og kontrollen av bilen din, noe som gir trygghet når du kjører i dårlig vær. Dessuten gir det en mye mer behagelig og komfortabel kjøring. 
 • Din bil vil støte ut mindre CO2. Det vil redusere forurensingen så en god geometrijustering er altså bedre for miljøet!

 

3 tegn på en dårlig geometrijustering av dekkene

Fordi det noen ganger kan være vanskelig å vite  om du trenger å justere geometrien til dekkene dine, informerer 
Point S deg om 3 sikre tegn som viser at du trenger det:

 • Dine dekk slites ujevnt
 • Bilens kjøreretning endres mens du kjører i rett linje: Tenk deg at du kjører på motorveien i rett linje, du burde kunne slippe rattet i et sekund. Hvis du merker at bilen glir ut til venstre eller høyre, kan det hende at hjulene dine er dårlig innstilt
 • Retningsskifte markeres med en kurve. 

 

Når bør du kontrollere dine dekks geometrijustering?

Det anbefales å sjekke dine dekks geometrijustering en gang i året eller hver gang du har kjørt 20 000 kilometer. Men selv om du gjør det, kan et justeringsproblem oppstå når som helst under hele dekkets levetid. Så hvis du oppdager noen av tegnene ovenfor, ber vi deg kontrollere dekkene regelmessig hos en spesialist.

For nærmere informasjon, gjør en avtale med en av våre eksperter eller besøk ditt nærmeste Point S verksted !