Avbalansering av dekk

Avbalansering av dekkene er nødvendig etter at du har fått montert nye dekk for vekten er aldri likt

Rich text

Avbalanserings-tjeneste av dekk

Avbalansering av dekkene er nødvendig etter at du har fått montert nye dekk for vekten er aldri likt fordelt. En side er alltid tyngre enn den andre. Som verksted for bil- og dekkvedlikehold tilbyr Point S sine kunder dekkavbalanserings-tjenester til alle kjøretøy: biler, motorsykler, små og store lastebiler.

 

Hva er dekkavbalansering?

Mange blander sammen avbalansering av dekk og geometri. Dekkgeometri betyr å justere hjulene så de står helt parallelt overfor hverandre og loddrett med bakken. En dårlig avbalansering av et dekk kommer av et dekk i ubalanse, dvs. et dekk eller hjul hvor vekten er ulikt fordelt. For å løse problemet, avbalanseres dekkene ved å fordele dekkets vekt likt og nøyaktig ved å plassere en motvekt i form av et blylodd i felgene.

 

Point S, er spesialister på alle dekktjenester

Point S-verkstedene er utstyrt med det nyeste bilutstyret til geometrijustering og dekkavbalansering. Akkurat som monteringen bør avbalanseringen foretas av en dekkspesialist.

Før din Point S-spesialist plasserer vektene, monterer han dekket med ventilen i motsatt retning av dekkmerkingen, hvis det finnes en. Denne merkingen viser dekkets tyngste side. Siden ventilsiden er tyngre enn felgen, skaper dette allerede en avbalansering som begrenser dekkene som skal monteres.

Blyloddene blir deretter plassert ved hjelp av en maskin som får hjulene til å snurre og oppdager ubalanser. Stedet hvor blyloddene skal plasseres blir vist av  laserstråler. Tyngdepunktet må befinne seg i midten av rotasjonsaksen.

 

Konsekvensene av en dårlig avbalansering av dekkene

Avbalansering av dekkene hjelper til å forebygge rattvibrasjon og ujevn dekkslitasje . Dessuten etter et støt er ikke kjørekomforten lenger den samme og dekkenes balanse kan bli endret.

En dårlig avbalansering av dekkene kan føre til følgene problemer:

  • Slitasje av bildelene og fjæringen
  • Slitasje av styreorganene
  • Fortidlig og ujevn dekkslitasje
  • Redusert dekklevetid
  • Økt drivstoff forbruk

 

I tilfelle en av hjulene skulle støte brutalt mot fortauet, kan det hende at hjulloddene (små vekter festet mellom dekket og felgen) forflytter seg. I så tilfelle må du bestille time hos ditt nærmeste Point S-verksted for å sjekke hjulets balanse.

 

Når bør du sjekke dekkenes balanse?

Point S anbefaler å få avbalansert både bakhjulsdekkene og forhjulsdekkene for å beskytte dekkene dine så lenge som mulig mot slitasje og forlenge deres levetid. Dekkene og hjulene bør bli sjekket og avbalansert hver gang du har kjørt 20 000 km og hver gang du må få reparert, skiftet eller montert et dekk.

Gjør en avtale med en av våre eksperter eller besøk ditt nærmeste Point S verksted for å få avbalansert dekkene dine!

Våre ekspertråd
Se alle artiklene våre
Ta en titt på våre eksperttips om vedlikehold av dekk og felger