Balanse i dekkene: Hvorfor er det viktig

Balansering av dekk er meget viktig for at dekket skal fungere som det skal. Et ubalansert dekk kan føre til ukomfortabel kjøring, økt slitasje på dekkene og potensielt redusert sikkerhet på veien. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva balansering av dekk innebærer, hvorfor det er viktig, og hvordan du kan kjenne igjen et ubalansert dekk.

Balanse i dekkene
Rich text

Hva er balansering av dekk?

Balansering av dekk handler om å sikre at vekten av dekket er jevnt fordelt rundt akselen. Når et dekk er perfekt balansert, spinner det jevnt på akselen uten noen form for vibrasjon. Dette oppnås ved å legge til små vekter på felgen for å kompensere for eventuelle ujevnheter i dekkets vektfordeling.

Hvorfor er balansering av dekk viktig?

Det er flere grunner til at balansering av dekk er viktig:

 • Komfort: Ubalanserte dekk kan forårsake vibrasjoner i bilen, noe som kan være svært ubehagelig for føreren og passasjerene.
 • Slitasje på dekk: Ubalanserte dekk kan føre til ujevn slitasje, noe som reduserer dekkets levetid og kan føre til tidlig utskifting.
 • Slitasje på bilens komponenter: Vibrasjoner fra ubalanserte dekk kan overføres til andre deler av bilen, som styring og oppheng, noe som kan føre til for tidlig slitasje på disse komponentene.
 • Sikkerhet: Ubalanserte dekk kan påvirke bilens håndtering og stabilitet, spesielt ved høy hastighet, noe som kan redusere din sikkerhet på veien.
   

Tegn på ubalanserte dekk

Det er flere tegn som kan indikere at dekkene dine trenger balansering:

 • Vibrasjoner: Dette er det mest åpenbare tegnet. Hvis du merker en risting eller vibrasjon i rattet eller gjennom bilens sete eller gulv, kan det være et tegn på at dekkene dine er ubalanserte.
 • Ujevn slitasje: Hvis du merker at dekkene dine slites ujevnt, kan dette også være et tegn på ubalanse.
 • Dekkstøy: Økt støy fra dekkene dine kan også være et tegn på at de trenger balansering.

   

Hvordan balanseres dekk?

Balansering av dekk bør alltid utføres av en profesjonell. Dekkene tas av bilen og plasseres på en balanseringsmaskin. Maskinen spinner dekket og bruker sensorer for å oppdage ujevn vektfordeling. Deretter legges små vekter til felgen for å kompensere for eventuelle ujevnheter.

Hvis du mistenker at dekkene dine er ubalanserte, er det viktig å få dem sjekket og balansert av en profesjonell så snart som mulig. 

Hos Fagdekkforhandlerne i Point S tilbyr vi profesjonell balansering til konkurransedyktige priser. Med vårt team av erfarne teknikere og moderne utstyr kan du være trygg på at bilen din er i gode hender. Kontakt oss i dag for å bestille en avtale.