Piggdekk vs piggfrie vinterdekk

Når temperaturen begynner å synke, er det tid for et viktig valg for alle bileiere: skal man velge piggdekk eller piggfrie vinterdekk? Begge har sine fordeler og ulemper, og det riktige valget kan variere avhengig av kjøreforholdene og din personlige kjørestil. I denne artikkelen vil vi se litt på forskjellene mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning.

Rich text

Hva er forskjellen?

Den primære forskjellen mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk er at piggdekk har små metallpigger innebygd i mønsteret. Disse piggene gir ekstra grep på isete og snødekte veier. Piggfrie vinterdekk, også kjent som friksjonsdekk, mangler disse piggene og bygger i stedet på spesialiserte gummiblandinger og mønsterdesign for å gi grep på glatt føre.

Regler rundt bruk av piggdekk

Piggdekk kan i den sørlige delen av Norge brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. 

I den kjøligere delen av Norge, Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk brukes lengre enn sør i landet, fra og med 16.oktober til og med 30. april. 

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Piggfrie vinterdekk har ingen begrensende regler. 

Fordelene med piggdekk

Piggdekk gir overlegen trekkraft på isete veier. Metallpiggene graver seg inn i isen, noe som gir bedre grep og kortere bremselengde sammenlignet med piggfrie dekk. Dette kan være spesielt nyttig i områder med ekstreme vinterforhold, eller hvis du ofte kjører på isete veier.

Ulemper med piggdekk

En ulempe med piggdekk er at de kan forårsake skade på asfalt, noe som har ført til at noen byer har begrenset bruken av dem. Piggdekk river opp asfalten i mye større grad enn piggfrie dekk. Dette øker veislitasjen betydelig og produserer mye mer veistøv. 

Fordelene med piggfrie vinterdekk

Piggfrie vinterdekk er generelt stillere og gir en jevnere kjøreopplevelse enn piggdekk. De er også mer miljøvennlige, da de ikke skader veioverflaten i like stor grad som piggdekk. I tillegg har teknologiske fremskritt ført til store forbedringer i ytelsen til piggfrie vinterdekk, og mange gir nå utmerket trekkraft og håndtering i et bredt spekter av vinterforhold.

Ulemper med piggfrie vinterdekk

Selv om piggfrie vinterdekk har blitt bedre, gir de fortsatt ikke samme nivå av grep på is som piggdekk. Dette betyr at bremselengden kan være lengre, spesielt ved kjøring på iset vei.

Valget mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk avhenger av mange faktorer, inkludert dine personlige kjøreforhold og preferanser. Uansett hva du velger, er det viktig å huske at ingen dekk kan eliminere risikoen ved vinterkjøring helt. Det er alltid viktig å kjøre forsiktig og tilpasse hastigheten etter forholdene.

Hos Fagdekkforhandlerne i Point S tilbyr vi et bredt utvalg av både piggdekk og piggfrie vinterdekk. Våre erfarne medarbeidere kan hjelpe deg med å velge det riktige dekket for dine behov.