Når bør du bytte dekk?

Dekkene er en av de viktigste komponentene på bilen din. Dekkene er jo faktisk den delen av kjøretøyet ditt som er i kontakt med underlaget, noe som gjør dem avgjørende for sikkerhet, styring og drivstoffeffektivitet. Men å vite når det er på tide å bytte dekk kan være litt av en utfordring. Her er noen viktige indikatorer du bør se etter.

Rich text

Slitasjeindikatorene er synlige

Alle dekk kommer med innebygde slitasjeindikatorer. Indikatorene er små forhøyninger som ligger i hovedsporene på dekket. Når mønsteret på dekket slites ned til disse indikatorene, betyr det at dekkets mønsterdybde har nådd det lovpålagte minimum på 1,6 mm. Dette kan være lett å overse i en travel hverdag, men det er viktig å ta seg tid til å sjekke dekkene regelmessig, spesielt før lange kjøreturer.

 

Ujevn slitasje

Hvis du merker at dekkene dine slites mer på den ene siden enn den andre, eller hvis de bare slites i midten, kan dette være et tegn på at dekkene ikke er riktig justert eller balansert. Dette kan skje hvis du treffer et stort hull i veien eller etter å ha truffet fortauskanten mens du parkerer. Hvis du opplever dette, bør du ta bilen til et verksted for en sjekk. I noen tilfeller kan problemet løses ved å rotere eller balansere dekkene, men hvis dekket har for mye slitasje, må dekkene byttes.

 

Gamle dekk

Selv om dekkene dine ikke viser tegn på betydelig slitasje, anbefales det generelt å bytte dekkene hvis de har vært i bruk i mer enn fem år. Gummien i dekkene tørker ut og blir mindre bevegelig over tid, noe som reduserer grep og ytelse, spesielt når underlaget er vått. Dette kan være spesielt relevant for de som ikke bruker bilen så mye og kanskje ikke tenker over at de kjører rundt med gamle dekk. 

Skader

Dekk er tøffe, men de er ikke immune mot skade. Hvis dekkene dine har synlige skader, som kutt, sprekker, bobler eller punkteringer, bør de byttes umiddelbart. Dette kan være resultatet av et uheldig møte med skarp grus på en landevei eller en skarp fortauskant. Selv små skader kan føre til farlige situasjoner, spesielt ved høye hastigheter. I verste fall kan dekket sprekke og føre til en ulykke. 

Dårlig ytelse

Hvis du merker at bilen din ikke svinger eller ligger like godt på veien som den pleide, eller hvis bremselengden har økt, kan det være tegn på at dekkene dine trenger å byttes. Dette kan være spesielt merkbart på vått underlag, når du kanskje opplever at bilen glir litt mer enn den pleide.

Hos Fagdekk/Point S er vi eksperter på dekk, og vi tilbyr en rekke tjenester, inkludert service av dekk, reparasjon av dekk, balansering av dekk og dekkhotell, for å hjelpe deg med å ta vare på dekkene dine. Vårt fokus er å gi deg mest mulig igjen for pengene dine, og vi vil alltid gi deg ærlige råd om når og hvorfor du bør bytte dekkene dine.